CONSTRUCTION PROCESS EFFICIENCY

SUSTAINABILITY AND WELL-BEING FOR THE NEW ENEL HEADQUARTERS

The project for the new Enel Headquarters, whose renovation works are currently underway with design by ACPV Architects, involves the complete renovation of its headquarters at Viale Regina Margherita 125/137 in Rome, Municipio II.

Starching was commissioned by Colombo Costruzioni S.p.A. (the General Contractor responsible for the works as a whole and the sole point of contact for the Client Enel S.p.A., both for project development and execution) starting from late 2019 for assistance in the tender phase, and subsequently from late 2020 for the executive and construction design, overall project coordination, ongoing and final administrative variations (Capitoline Superintendency, ASL, Municipality), on-site technical assistance, and complementary activities, which will conclude with the final drafting of the As-Built documentation.

All the design and coordination phases covered by Starching’s assignment are planned and carried out in a BIM environment. The first step of this assignment, already completed, focused on developing the architectural executive design and overall coordination of integrated design. Currently, due to various scheduled delivery steps to the client, the phases of construction design, administrative variations, and As-Built documentation are being carried out simultaneously and in parallel (in Towers and deferred areas), along with on-site assistance activities. As the general coordinator of the construction and administrative process, Starching has deployed its management expertise, managing the contract in partnership with all other specialized firms involved (reference: structures, electrical and mechanical systems, Fire Brigade, acoustic, energy, etc.).

The redevelopment covers a total area of ​​approximately 80,000 square meters, of which about 49,000 square meters are gross floor area. The design, tailored to contemporary criteria, through comfortable, modern workspaces aligned with a more agile organization, is designed to enhance user well-being, with a focus on increased personal service areas. The internal distribution of the workspaces allows the alternation of work areas with indoor and outdoor green spaces and areas dedicated to psycho-physical well-being. The design is also based on innovative and sustainable principles, aimed at reducing consumption. Lighting, heating, and cooling systems will be of the latest generation, allowing for significant energy savings. The project involves the installation of several fields of photovoltaic panels for a total of about 1,100 square meters located on the roofs of the towers, on the glass roof of the full-height hall and on the glass roofs of the greenhouses of towers 1, 2 and 3.

The project is now considered one of the most sustainable in Italy in recent years. The sustainability and comfort level of the building aims, in particular, to achieve LEED and WELL certifications, both at the Gold level.

The complex consists of 7 main buildings called “Towers,” five of which are arranged perpendicularly to Viale Regina Margherita and the others parallel to Via Arno. The morphological and volumetric layout of the building is not substantially modified with the aim of preserving the historical identity of the property by maintaining the number of Towers.

The primary interventions include the construction of new façades, modification of the internal distribution of the rooms, structural demolitions for a significant part of the complex, and subsequent seismic adaptation according to usage class IV, as well as the transformation of the eighth floor of Towers 4 and 5 into offices, originally intended for technical plant space, while maintaining the maximum actual height of the building complex.

The project aims to radically change the original structure by transforming the complex of buildings into a true “city-building” characterized by transparent volumes and greenery, providing for the enhancement of internal courtyards and terraces by removing technical plants and incorporating green roof areas to allow their use by the property’s users. One of the courtyards, specifically the one between Tower 3 and Tower 4, is transformed into the new large entrance atrium, a fully transparent volume that extends to the full height of the building and provides access and main distribution to the building through a large staircase connecting the two main levels of the Podium and a group of 6 panoramic elevators. The complex has a total of 18 elevator systems.

Condividi questa storia sui tuoi social:
Ti potrebbe interessare anche
  • Management

    21 May 2024

    NEW SUSTAINABILITY RECORDS IN MILAN

    GIOIA20 AS AN ICON OF THE PORTA NUOVA AREA

    di Emiliano Cursano